ELIKAGAI BIDERKATZAILEA Lekaleekin, arrautzekin edo haragiarekin konbinatuta, arrozaren proteina edukia osatu egiten da, eta onura nutrizionala askoz handiagoa da. Horrela, plater orekatuagoak eta energiaz beteak sortzen dira. OSOKOA, AUKERA ONENA A B D E C NUTRI-SCORE A ARROZA Sekreturik gabe IRAUTEN DUEN ENERGIA Ba al zenekien…? HISTORIA HANDIKO LABOREA Elikagai sinbolikoa Japonian oparotasunaren sinboloa da. Ezkontzetan arroza jaurtitzen da ugalkortasuna opatzeko. Arroza istingadi eta hezeguneetan hazten da normalean. Leku horiek eutsi egiten diote hezetasunari eta geldiarazi egiten dituzte belar txarrak. Arrozaren zikloak 4 eta 6 hilabete artean irauten du. Leku askotan oraindik ere modu tradizionaletan biltzen da uzta, igitaiekin, eta ondoren, eguzkitan uzten dira aleak lehortzen. Zahi geruzari eusten dio, eta, horri esker, zuntz, bitamina eta mineral eduki handiagoa du. Arrozaren100 g bakoitzeko 3-4 g zuntz dauka, eta horrek erraztu egiten du digestioa. Lagun oso ona da entsaladetan eta bol osasungarrietan. Karbono hidrato konplexuen iturri da. Horri esker, haren energiak iraun egiten du eta ase egiten du ordu askotan. Gainera, pisua kontrolatzen laguntzen du, poliki-poliki xurgatzen baita. Ez du glutenik eta koipea ere oso gutxi. Planetan gehien jaten den elikagaietako bat dela? Mundu zabaleko eskariari erantzuteko, 160 herrialdetan baino gehiagotan landatzen da arroza. Espainian, 1,2 tona arroz biltzen da urtean, eta Katalunia eta Valentzia dira ekoizle nagusiak.