ALIMENT MULTIPLICADOR Quan el combines amb llegums, ous o carn, l’arròs completa el seu perfil de proteïnes i suma beneficis nutricionals, creant plats més equilibrats i plens d’energia. ARRÒS CALDÓS AMB ÀNEC 1 h 30’ 4 A B D E C NUTRI-SCORE A • 2 cuixes d’ànec • 150 g de moniato • 150 g de carbassa • 100 g de ceba • 100 g de porro • 100 g de pastanaga • 300 g d’arròs bomba • 1 gra d’all • 2 cdes. d’oli d’oliva • 20 g d’avellanes • Julivert, sal i pebre Preparem un brou amb el porro, la pastanaga, els ossos d’ànec, sal i pebre. Tallem la carn d’ànec, sense pell ni ossos, a trossets. Pelem el moniato, la carbassa i la ceba i els tallem a dauets. Tallem el porro i la pastanaga a rodanxes. Escalfem una cassola amb oli, hi posem l’ànec i el daurem durant 5 minuts. Afegim la ceba i la coem 5 minuts. Incorporem l’arròs i l’ofeguem 2 minuts. Afegim el moniato, la carbassa i dos litres de brou calent. Ho cuinem tot 15 minuts. Preparem un manat amb l’all, les avellanes, la sal, el pebre i el julivert. El posem a la cassola i ho cuinem 3 minuts més. Ho deixem reposar un minut i ho servim. ARRÒS CALDÓS AMB ÀNEC 1 h 30’ 4 L’arròs creix habitualment a bancals o aiguamolls que mantenen la humitat i frenen les males herbes. El seu cicle dura entre 4 i 6 mesos, i en molts indrets encara es cull de forma tradicional, amb falç, deixant assecar després els grans al sol. Conserva la capa de segó, cosa que multiplica l’aportació de fibra, vitamines i minerals. Aporta 3-4 g de fibra per cada 100 g, cosa que afavoreix la digestió. És un gran aliat en amanides i bols saludables. És font d’hidrats de carboni complexos, cosa que significa energia sostinguda i sacietat durant hores. A més, ajuda a controlar el pes gràcies a la seva absorció lenta. No conté gluten i és baix en greix. Es troba entre els aliments més consumits del planeta? Per cobrir la demanda mundial, es cull arròs a més de 160 països. A Espanya es cullen al voltant d’1,2 milions de tones cada any i Catalunya i València són els principals productors.